Велики Четвртак

 Данас је Велики Четвртак, дан када обележавамо Тајну вечеру Господа нашег и Спаса Исуса Христа, која се одржала на месту које су поседовали Срби.



Срби и држава Србија су у средњем веку имали у свом власништву место на ком се одржала Тајна Христова вечера у Јерусалиму.


Та кућа, у којој је наш Спаситељ одржао Тајну вечеру са својим Апостолима, је кућа Светог Јована Богослова у Јерусалиму и позната је још под називом "Сионска Горница".


Њу је Свети Сава откупио од Сарацена (Арапа мухамеданаца који су окупирали Јерусалим) и платио је златом и сребром, које је добио од свог братанца српског краља Радослава.


Сионска Горница, у којој је одржана Тајна вечера, налази се у Сиону, одмах поред старог града Јерусалима и том приликом је установљена Света Тајна причешћа тј. евхаристије која се упражњава на свакој Литургији.


Из библијских текстова о установљењу Тајне вечере (Јов. 13,1-30; Мат. 26,17-20; Мар. 14,12-25; Лук. 22,7-30; I Кор. 11,24-25) видимо како Христос симболично објашњава своју мисију међу људским родом и да ће бити жртвован на Крсту за откупљење људских грехова како би смрћу својом победио смрт људску и даровао људском роду вечни живот у Царству Небеском. На њој је дошло и до изобличења Јудиног издајства и предсказања о наступајућим највећим данима итд.


На слици видите чувену студеничку фреску Тајне вечере из 12. века. Тајна вечера је одржана у тзв. Горњој соби Сионске Горнице.


Свети Сава је неколико пута обилазио Свету Земљу и град Јерусалим. 


Приликом једног обиласка Сиона, заједно патријархом јерусалимским Атанасијем, Свети Сава је откупио кућу Светог Јована Богослова тј. Сионску Горницу у којој се одржала Тајна вечера јер је, након пада прве крсташке државе на Светој земљи 1187. године, Сионска Горница, Јерусалим и читава Света земља су били под влашћу исламског султана Саладина, који је поразио и отерао латинске Крсташе из Свете земље и од ње створио свој султанат са седиштем у Египту.


На Сиону је Свети Сава купио и земљиште за српски манастир, подигао је и Цркву Светог Јована и од њих је планирао да направи место за ходочашће Срба и свих православних Хришћана. Срби су и изградили свој манастир у срцу старог града Јерусалима——манастир Светих архангела Михаила и Гаврила, који је данас под управом Јерусалимске патријаршије. Тај манастир је био у српском поседу све до средине 17. века.


У потоњим крсташким ратовима и Сионска Горница и српска Црква Светог Јована тј. српски манастир, су порушени и уништени.


Током времена Сионска Горница је доста пута рушена и обнављана. Највероватније су је запалили латински витезови Темплари 1291. године, да би је обновили Фрањевци у 14. веку 1335. године. Једно време је била римокатоличка црква, касније џамија, синагога итд.


Зграда је данас у власништву израелске владе. Испод Сионске Горнице је Давидов гроб (који је иначе празан и не зна се где је израелски старозаветни цар Давид заиста сахрањен), а то цело место непосредно поред Старог Града Израелци зову Давидов Град. Улаз је слободан, али се објекат не може користити за молитву и друге хришћанске обреде.


Ово је само још један од доказа колико смо ми Срби историјски утемељен народ. Не прсте једне руке можете набројати народе који су у својој историји били у стању да поседују оваква места од највећег значаја за човечанство.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče