Mihajlo Pupin

 


На данашњи дан 1854. године започет је живот као лекција национализма (родољубља) свим српским генрацијама које ће памтити Михајла Пупина.

- Од своје имовине купио је више хиљада мираза и поклонио их сиромашним девојкама које га нису имале како би могле да се удају и оформе породицу.

- Свог порекла не само да се није стидео већ се толико поносио да је уз пуно име додао и "Идворски" по свом родном месту.

- Своје прво зарађено богатство од калемова дели на 3 дела и 2/3 шаље у Србију, а 1/3 у Црну Гору. 

- Заложио је сву своју имовину вредну 100 милиона $ за Краљевину Србију у Првом светском рату. Рекао је: „Ако пропадне Србија, нека пропаднем и ја.”   

- Организовао је у свом трошку регрутацију српских добровољаца из Америке и Канаде који су се придруживали српској војсци на Солунском фронту. 

- Активно је помагао деци којој је набављао лекове и одећу, као и налазио домове за ратну сирочад. 

- Народном музеју поклонио двоцифрен број највреднијих слика које се данас налазе у његовој колекцији. 

- Пред крај живота оснива фондацију за школовање и помагање сиромашних Срба којој оставља готово читаво своје богатство. Нажалост, комунисти га пљачкају па је фонд угашен одмах након њихове окупације. 

...и још много других лекција.
Слава ти Србине❗


“Моји српски назори су моја мајка, моје родно место, моја Српска православна црква и мој српски језик, и ко од мене очекује да се одрекнем тих назора, то је исто као да ми одузима живот.”  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče