Бранко Ћопић

 26. марта 1984. српски писац Бранко Ћопић, један од најплоднијих и најпопуларнијих писаца у периоду после Другог светског рата, извршио самоубиство, скоком са моста на Сави у Београду.



Био је српски и југословенски књижевник. Писао је поезију, приповетке и романе, а прославио се својим причама за децу и младе, често смештеним у време Другог светског рата у револуционарној Југославији, писаним са карактеристичним Ћопићевим хумором у виду подсмеха, сатире и ироније.


У поруци коју је оставио своју супрузи пре него што је извршио самоубиство написао је: “Збогом лепи и страшни животе!” Пре него што је то учинио, Бранко је био у хотелу "Москва" где је богато частио конобаре, рекавши им: "Имам, верујте, велики разлог..."


Ћопићева сатира, међутим, није била по вољи тадашњих власти. Његово дело „Јеретичка прича” било је повод за његов сукоб са званичном политиком, што је довело до изолације и прогонства у властитој земљи. иронично, оно што је Ћопићу донео највише болова у животу, данас се сматра једним од највећих израза његове литерарне генијалности и храбрости.


1. јануар 1915.—26. март 1984.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče