сретење дан државности

 Честитам свима 15. фебруар Дан државности Србије.



На тај дан, на Сретење 1804. у Шумадији у Орашцу крај Аранђеловца, је одржан је збор 300 устаника који је одлучио да подигне устанак против дахија и да за вожда изаберу Ђорђа Петровића - Карађорђа. Пре њега, двојица харамбаша, Станоје Главаш и Теодосије Марићевић су одбили да предводе устанике.


Након војних победа устаника, посебно победе на Мишару, Срби су 1806. послали Петра Ичка на преговоре са султаном и условима које захтевају устаници:

- да Србија плаћа један данак у одређеном износу (плаћање одсеком) уместо дотадашњих бројних давања

- да се у знак султановог суверенства над Србијом, у Београд пошаље царски мухасил са 150 Турака, којима би се предавао годишњи данак

- да јавне службе у Србији врше Срби

- да се из Србије истерају јањичари и крџалије и да границе Србије чувају Срби.


Резултат тих преговора је био такозвани Ичков мир који је Порта прихватила у јануару 1807.  Срби под утицајем Русије, којој мир у том тренутку није одговаао, одбацију сопствени, прихваћен и потписан Инчков мир и настављају рат. 


Након Букурешког мира склопљеног између Русије и Турске 1812.године, који у тачки 8. садржи одређену аутономију за Србе. Карађорђе одбија овај мир.  Порта, ослобођена од рата са Русијом, осваја Србију, њене градове и избацује устанике 1813, чиме је окончан Први српски устанак.


Милош Обреновић 1815. преговара са Али-пашом поново да се Србима признају услови Инчкогов мира и тако окончава Други српски устанак и почетак стрпљивог дипломатског ослобађања Србије: јачања Србије унутар полагано одумирућег Османског царства.


Данашњи дан, 15.фебруар, представља и Дан уставности Србије. На Сретење 1834.године је у Крагујевцу донет први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče