Проф Србољуб Живановић

 Преминуо је проф. Србољуб Живановић



Антрополог, анaтом, палеопатолог, оснивач Српске антрополошке школе, председник Института Словенске Цивилизације за Велику Британију и Ирску, председник Фонда за истраживање геноцида, члан Словенске академије науке и уметности председник Међународног комитета за истину о Јасеновцу и велики борац за истину о јасеновачким жртвама. 


Учествовао је у првој екипи која је радила на ископавању масовних гробница на комплексу логора Јасеновац. Његове изјаве о том грозном послу који је обављао

остаће нам дубоко урезане у памћење као и храброст да у оно време комунистичке власти која је свим снагама покушавала, а данашњи државни историчари то и даље раде, да прикрију бројке страдалих у логору Јасеновац. 

Предводио је ексхумацију у Јасеновцу 1964 год и са тимом дошао до броја од 840.000 костура што се није допало комунистичким властима зато је каријеру наставио у Лондону.

Због извештаја Комисије о жртвама Јасеновца,чији је део био, морао је да напусти Југославију

Свим снагама се борио да се не прикрије бројка од утврђених 730.000 жртава страдалих само на територији логора.

 Као што је и сам професор рекао у тај број жртава не убрајају се оне жртве које су убијане на тополама ужаса, затим жртве чији остаци су спаљени у Пичилијевој пећи жртве убијене ван логора, или жртве чији су лешеви бачени у реку Саву.


Преносимо само зрно речи ужаса које је професор том приликом преживљавао:


"На два квадратна метра, површини једног просечног гроба, било је сахрањено у просеку двадесет седам људи, једни преко других. 


Када се истражује једна таква рака, па када у руке узмете поломљену лобању једногодишњег детета, то вас промени заувек. Када год говорим о томе, па и у овом моменту, ја се потресем, а ја сам као судски антрополог свашта видео и навикнут сам на свашта.


Можете замислити какав је то осећај био. Када видите цуцле, кантице за млеко, флашице...


Професоре, вечнаја памјат и нека Вам Господ и Спас наш Исус Христос подарио своје Царство Небеско! 


Благодаримо на свему што сте чинили за србски род!

☦🇷🇸🏴‍☠️

Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče