Небеска Морава и Власина

 Морава и Власина „одлетеле" су у свемир.



Да, добро сте прочитали.


У сазвежђу Пегаз, на око 1.304 светлосних година од Земље, налази се мала жута звезда - налик Сунцу. А око ње се окреће егзопланета. Личи на Јупитер, али је двоструко мања од њега.


Управо сте упознали звезду Мораву и планету Власину.


У оквиру конкурса Међународне астрономске уније, Србија је „кумовала" звезди WASP-60 и планети која кружи око ње и дала им имена по двема рекама.


Међународна астрономска унија је прикупила све резултате и именовала више од сто планета ван Сунчевог система и исто толико звезда.


Осим Србије, новим планетама и звездама имена је дало још 110 земаља. Од држава са Балкана, небеским телима су „кумовале" и Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Словенија и Румунија.


Србија, Београд, Тесла, Мишковић, Тито...


Многе мале планете понеле су имена са ових подручја.


Тако у свемиру истовремено и даље постоје Југославија, Србија, Београд, Звездара - пошто су неке од планета ван сунчевог система понеле те називе.


Једна планета носи име Мишковић, по некадашњем директору Опсерваторије на Звездари која је за његово време и подигнута, Војиславу В. Мишковићу.


Дејан је једна од малих планета која носи име по сину астронома Пере Ђурковића. Ту је и планета Кнежевић, по српском астроному академику Зорану Кнежевићу. По астрономима са ових подручја имена носе и планете Новаковић, Ћук и Милошевић.


И Филип Цептер има планету која је назив добила по њему: 6589-Јанковић.


По српској краљици Симониди, трећој жени краља Милутина, носи име планета 1678-Симонида.




Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče