Рука Светог Јована

 Већини Срба и дан данас није познато да се десна рука Светог Јована Крститеља Претече која је крстила Господа нашег и Спаса Исуса Христа у реци Јордану налази у Цетињском манастиру Рождества Пресвете Богородице.



Обиђите Цетињски манастир и у кивоту Светог Петра Цетињског наћи ћете десницу руку Светог Јована Крститеља заједно са честицом Часног Крста на којем је Господ наш Исус Христос разапет.


Овако она изгледа данас после скоро 2000 година.


Иначе, рука Светог Јована Крститеља стигла је у Србију као поклон династије Романов краљу Александру I Карађорђевићу, заједно са иконом Пресвете Богородице Филармосе коју је иконописао Свети Апостол Лука и делом Часног Крста, зато што је краљ Александар након убиства Свете руске царске породице, остао једини Православни монарх у кога је руска аристократија имала поверење. 


Све ове реликвије чувале су се у дворском храму Светог Андреја Првозваног на Дедињу, да би, када је почео Други светски рат, стигле на Острог одакле их је отела црногорска УДБ-а и држала у полицијском депоу све до касних 70-тих година када су их (осим иконе Богородице Филармосе) вратили Српској православној цркви.


Срећна слава и данашњи празник! 🇷🇸☦

Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče