Јован Јовановић Змај

 На данашњи дан 6. децембар 1833 - Рођен Јован Јовановић-Змај, један од највећих лиричара српског романтизма. По занимању био је лекар, а целог свог живота бавио се уређивањем и издавањем књижевних, политичких и дечијих часописа.


При доласку у Београд 1892. године Никола Тесла се сусрео са Змајем, чију је поезију необично ценио. Змај је тада први пут јавно прочитао своје стихове, намењене Николи Тесли. Тесла је ганут топлим речима свог књижевног идола, очевидно потресен, заплакао и пољубио Змаја у руку и у заносу рекао:
„Кад ми је било најтеже у Америци и када сам био од свих одбачен и несхваћен, с горким сузама читао сам Вашу поезију, а сада Вам обећавам да ћу Ваше стихове превести на енглески језик и у Америци објавити”
Тесла се по повратку у Америку, заjедно Робертом Џонсоном, потрудио да Змајеве песме буду преведене и објављене у Америци. За то издање написао је предговор, у коме је писао о томе како су Срби били изванредни у народном песништву, али да су такође имали и многе велике песнике, те да од савременика „нико није постао дражи млађој генерацији од Змаја Јована Јовановића”. Преводи змајевих песама су први пут објављени у часопису енгл. Тhе Century Magazin за 1894. годину, чији је уредник био Џонсон, а касније су објављене у једној антологији поезије различитих народа и аутора издатој у Лондону и Њујорку 1897. године, под насловом Песме о слободи и остале поеме. Захваљујући Теслином залагању, Змај је уз Вука Караџића, био једини српски песник, чије су песме могли да читају амерички читаоци још у 19. веку, још за Змајева живота, а дуго времена то је био и једини превод Змајеве поезије на енглески језик.

Чика Јова је остао бисер српске књижевности и вечно му требамо бити захвални за све песме које смо ми учили, које уче наша деца, и које ће ако Бог да учити наши унуци, јер лепших нема.

„Учили нас, мучили нас
да будемо све,
само синци српске мајке,
само Срби НЕ.
Ал’ дружећ’ се с вуком, лисом,
лав је ост’о лав,
још нас има што кличемо,
ја сам Србин сав
!”

🇷🇸 



Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče