Комплет Лепиња

 На сајту tasteatlas.com "Комплет лепиња" је проглашена за најбољи доручак на свету, а ово је њихово објашњење 👇


This delicacy consists of a traditional flatbread (lepinja) that is cut in half, coated in thick cream (kajmak), and topped with an egg. The combination is shortly baked and should be doused with a mixture of warm meat drippings, which is locally known as pretop.


Komplet can be loosely translated as with everything in it, and is traditionally associated with Užice and Zlatibor. It is believed to have originated sometime before WWII, and the name was officially registered by Dragan Lazić, a current owner of the bakery Kod Šuljage in Užice.


Although it is nutritious and highly caloric, the dish is commonly enjoyed for breakfast and is best paired with a glass of yogurt or sour milk on the side. For the most authentic experience, it is recommended to eat it with your hands.

Превод👇

Ова посластица састоји се од традиционалног сомуна (лепиње) који се пресече на пола, премаже густом павлаком (кајмаком) и преливен јајетом.  Комбинација се кратко запече и треба је залити мешавином топлих месних капака, која је локално позната као претоп.

 Комплет се слободно може превести као и све у њему, а традиционално се везује за Ужице и Златибор.  Верује се да је настала негде пре Другог светског рата, а име је званично регистровао Драган Лазић, садашњи власник пекаре Код Шуљаге у Ужицу.



 Иако је хранљиво и високо калорично, у јелу се обично ужива за доручак и најбоље се комбинује са чашом јогурта или киселог млека.  За најаутентичније искуство, препоручује се да га једете рукама.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče