DAN POBEDE ДАН-ПОБЕДЕ

 🇷🇸☦️Дан ПОБЕДЕ, а не Дан примирја!



Данас је за Србију дан победе, а не примирја!


11.11.1918 Капитулација Аустроугарске и Немачке. Сетимо се својих предака,хероја из Великог рата. 


Вечна слава и хвала ,праштајте српско јунаци! Нисмо вас често достојни.



Беџ који се носи 11. новембра комбинација је Ордена албанске споменице и јединственог цвета који расте на Кајмакчалану. Наталијина рамонда је цвет који има вишеструку симболику, која речито говори о српском народу и искушењима кроз која је прошао.


Назван по краљици Наталији Обреновић у ботаници познат је и као цвет феникс. Чак и потпуно осушен, уз сасвим мало воде, може да оживи и настави свој живот. Он је одабран у знак сећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог светског рата уздигла и наставила да живи.



🇷🇸🇷🇸Наталијина рамонда „цвет феникс“


Симбол победе, страдања српског народа и васкрснућа Србије у I светском рату.


Има особину да, када наступи сушни период, притаји се и осуши, да би са поновним доласком кише „васкрснула“ и поново озеленела.


Она је ендемска врста, што значи да расте само на ограниченом подручју, у овом случају у јужној и југоисточној Србији и северној Македонији. Она је такође и реликтна врста, што значи да је преживела од давних времена када је клима била другачија. 


Веза са одличјем из Првог светског рата сасвим је јасна – немерљиво страдање током повлачења кроз Албанију и бројне војне победе које су обележиле српску историју.


Наталијина рамонда је заштићена културна баштина и је изабрана за национални цвет Србије. Она симболизује опстанак, обнову и патриотизам. Симбол сећања на Велики рат је диван спој: Боја албанске споменице и цвет који расте на планинама које су обележиле кључне борбе. Главна особина је да може скоро да се сасуши, а опорави дуго након тога са мало воде. Представља симбол васкрса српске војске.


Ти се ниси мирио,

ти си победио.

Хвала деди на победи! 🇷🇸



🇷🇸 ❤💙🤍🏴‍☠️






Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče