General Božidar Janković

 


На данашњи дан 1912. генeрал Јанковић на челу Треће армије тријумфално ослобађа Приштину.



"Град није видео свечанији дан! 

На челу свих је Ђенерал, у пратњи команданата Шумадијске и Моравске дивизије.

Иде и војна музика, а за њима ордонанси и сва војска. Све живо, мало и велико, старо и младо је ту да дочека Српску војску!"



-Поручник Аранђеловић, из књиге "Успомене".


ХВАЛА ДЕДИ НА ПОБЕДИ 🇷🇸


🇷🇸☦️111 година од ослобођења, данас опет окупиране, Приштине.


Један учесник балканских ратова забележио је:

„9. октобра (по старом календару, 22. по новом) тукли смо се пред Приштином. Кад је било после подне, Турци су почели одступати. Наша застава је већ била побијена на њиховом положају. Одмах смо кренули напред и стигнемо више Приштине на једно поље. У путу смо пролазили поред кола која су била пуна пртљага и осталих кућевних ствари које су Турци оставили. Ту смо ноћили. Војска је била сва весела” (Лука Стевић, Ратни дневник 1912-1918.)


После ослобођења Приштине, српска Трећа армија требало је у духу директиве Врховне команде да одмах продужи покрет ка Куманову и Скопљу, јер је већ каснила два дана. То се међутим није десило, јер су јединице биле исцрпљене дугим маршевима и борбама, па је командант армије, генерал Јанковић одлучио да се 23. октобра људство задржи у рејону Приштине ради одмора и попуне. На Газиместану се одмарала Дринска дивизија другог позива, сећајући се јунаштва славних косовских јунака. По наређењу команданта армије, на месту погибије кнеза Лазара, код Муратовог турбета, одржан је помен свим Србима изгинулим у Косовском боју 1389. године. Затим је командант Треће армије генерал Божидар Јанковић уз свечану параду јединица ушао у Приштину. 

А Јаша Томић пише: „… На улазу у Косово наилазисмо на Србе становнике, како плачу од одушевљења. Од када је Србија мобилисана, Арнаути су се бојали да их дирају. Одушевљење Српске војске не може се описати. Певају. Музика и трубе свирају. У овај мах сви смо занети највећим миљем. Српска победа на Косову јамчи потпуно наше ослобођење.“.



Вратићемо се.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče