Dan sećanja na srpske žrtve u drugom svetskom ratu

 


Србија данас обележава Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, у спомен на 21. октобар 1941. године и крваву јесен 1941. године када су немачке окупационе трупе извршиле масовни ратни злочин над цивилима у Крагујевцу и широм Србије и српских области.


"Наш народ показује толику моралну снагу да нам светла образ пред светом. Оно што чине наша браћа у Старом Завичају достојно је духа, који прожима нашу народну пјесму. Колику душевну снагу, чврсту одлуку, непрестрашеност и јунаштво имали су они наши још неразвијени дечаци кад су, пред немачким пушкама радосно клицали:


 ''Ми смо српска деца. Пуцајте!''



Како се ми сви можемо поносити знајући да у читавој историји света нема тако величанственог примера. Ови дивни мученици живити ће векове у нашој успомени одушевљавајући нас на бесмртна дела"...


- Никола Тесла, Њујорк Тајмс, 1942. година.


Дан пре стрељања немачка војска је саставила обруч око града, а патроле су хапсиле људе по кућама, радњама, кафанама, црквама, канцеларијама.


У гимназији су покупили све ђаке од петог до осмог разреда, професоре и директора Милоја Павловића, који је одбио милост окупатора и поделио судбину ђака.


Као симбол страдања ђака и наставника заувек ће се памтити реченица:


"Пуцајте, ја и сада држим час!"



Крагујевачки покољ је један од највећих и најмонструознијих у Другом светском рату извршен над цивилним становништвом у једном месту и у једном дану.


Ни дан данас се не зна тачан број настрадалих, али се претпоставља да је убијено око 3000 цивила.


Као знак сећања на ужасан злочин код споменика погинулим у Шумарицама у Крагујевцу сваке године, на данашњи дан, се одржава "Велики школски час", уз учешће уметника, ђака и грађана из свих крајева земље.


Неке од последњих порука пред стрељање у Крагујевцу, које су исписане на књижицама, папиру, новинама…

Деца џелата нама данас држе придике, људске и моралне лекције.








Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče