Vlado Šipčić / Владо Шипчић


 Владо Шипчић - последњи краљев војник у отаџбини! На данашњи дан, 1957, код Бијелог Поља у Црној Гори, дошло је до покушаја хапшења Владимира Шипчића, када је он извршио "самоубиство" да не би жив пао у руке комуниста.


Владо Шипчић је за време Другог светског рата био јунак који је војевао на четверомеђи Рашке, Босне, Црне Горе и Херцеговине као припадник Фочанске бригаде ЈВуО где је добио и официрски чин. 


Бранио је наш народ од усташа. После рата постао је одметник који се борио против Брозовог режима, а од његове борбе је створен мит. Владова породица је трпела невероватне притиске и понижења од удбашких агената.


Шипчићеву четничку групу су ликвидирале јединице државне безбедности ФНРЈ у јулу 1957. у околини Пљеваља. Тада је имала само седам чланова. Владо Шипчић је по једној верзији убијен у сукобу на планини, а по другој на железничкој станици 29. јула 1957. са својом вереницом Аном Војиновић, са којом је наводно покушавао да побегне у Француску.


Званична смрт никад није потврђена, па се у његовом крају верује да је можда успео да побегне.


Постоји прича да је средином деведесетих година у кафану у Плужинама коју је држао Владов рођак ушао лепо обучен господин и тражио газду. Како газда није био ту него неким послом отишао за Никшић питали су шта да кажу ко га је тражио. Кратко им је одговорио рођак из Америке и изашао из кафане, никад се није сазнало ко је био тај човек.


Занимљиво да мајка Вида када је видела Владов леш није хтела да носи црнину што се да тумачити као знак да то није био Владо.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče