Pjer Anri Binel


 Пре пар дана, свој 73. рођендан, прославио је Пјер Анри Бинел, бивши фанцуски обавештајни официр, својевремено осуђен на казну од пет година затвора због „издаје”.


Као представник Француске при НАТО пакту је 1998. године украо планове НАТО о бомбардовању Србије и Црне Горе и изнео их из војног објекта НАТО у Бриселу.


 Са ташном пуном планова је изашао на излаз за одношење смећа у својој згради. Затим је трчао што је брже могао кроз огромни парк док није стигао до ограде југословенске амбасаде. Каже да му је то био најдужи пут у животу. Није се скинуо са звонаамбасаде док му нису отворили.


 Кад је ушао у двориште амбасаде, а капија се закључала, како каже, то му је био најсрећнији тренутак у животу. 


Све планове је предао амбасади. 

Планови су пренети у Београд кроз дипломатску пошту. 


Због крађе планова бомбардовање СРЈ је одложеноза 6 месеци, а Бинел је осуђен на 5 година затвора и одузет му је чин. Због подршке Србима остао је без чина и признања Легије части. 


Изјавио је да је то урадио због мржње према Америци, да се не каје, и да би и данас исто урадио када би се нашао у сличној ситуацији.У септембру 2013. године у Србији је одликован златном медаљом за храброст „Милош Обилић“.


У писму Србима 2013. године између осталог је написао: „Бомбардујући Београд, као што су то чинили нацисти, савезници су себе оцрнили за вечност. Србија је моја друга отаџбина.



”На крају суђења судија му је рекао:" Обрукали сте Француску"!


Бинел му је одговорио:"Спасао сам јој част!"





Коментари

Популарни постови са овог блога

Церска битка - 10 ствари које треба да знате о њој

Војвода Степина Пензија

Mihajlo Pupin

MISTERIJA „PIERCE-ARROW SEDANA“ VOŽENOG BEZ MOTORA: GDE JE NESTAO TESLIN AUTO NA KOSMIČKU ENERGIJU?

Gvozdene Čiče